Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Vadyba>Kokybės vadyba>Maisto priedai (4)
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Maisto priedai (4)

  
 
 
12345678910111213141516
Aprašymas

Maisto priedai. Dažikliai (E 100-199). Maisto dažiklių grupės. Natūralios kilmės dažantieji maisto priedai. Sintetiniai maisto dažikliai. Neorganiniai junginiai, kaip maisto dažikliai. Konservantai (E 200-299). Neorganiniai konservantai. Organiniai konservantai. Kitos konservuojančios medžiagos. Antioksidatoriai (antioksidantai) (E 300-399). Aromatą ir skonį stiprinančios medžiagos. Kvapiųjų medžiagų preparatas. Skonį stiprinančios medžiagos. Saldikliai (E900 - E999). Emulsikliai, stabilizatoriai E400-499, E1400-E1499. Tirštikliai, skaidrikliai, antiflomengai. Tirštikliai. Skaidrinančios medžiagos. Antiflomengai. Sveikatai kenksmingų maisto priedų sąrašas.

Ištrauka

Maisto priedai – ne šių dienų atradimas. Jau nuo senų laikų, siekdami apsaugoti maistą nuo gedimo ar pagerinti jo skonį, žmonės naudojo valgomąją druską, actą, salietrą, įvairias augalinės kilmės medžiagas.
Šiandien, kai vis mažiau maisto gaminama namuose, vartotojai pageidauja, kad parduotuvėse būtų kuo didesnis skanių, saugių, sveikų maisto produktų pasirinkimas prieinamomis kainomis.
Sparčiai vystantis maisto pramonei, į rinką pateikiama vis daugiau paruoštų vartoti maisto produktų, plečiantis tarptautinei prekybai, didėja atstumai tarp gamintojo ir vartotojo, augant vartotojų susidomėjimui sveika mityba, didėja mažo kaloringumo produktų poreikis.
Visos šios aplinkybės reikalauja prailginti produktų tinkamumo vartoti trukmę, apsaugoti juos nuo gedimo, suteikti patrauklią prekinę išvaizdą, pageidaujamą skonį, kvapą, spalvą ar kitas savybes, taip pat išlaikyti produktų kokybę juos gabenant ir laikant.
Maisto priedas – medžiaga, kuri nėra vartojama kaip atskiras maisto produktas ir kaip tipinė maisto produktų sudedamoji dalis, neatsižvelgiant į tai, ar ji turi mitybinę vertę, ar jos neturi.
Ir kuri sąmoningai įdėta į maisto produktus dėl technologinių tikslų (gamybos, perdirbimo, apdorojimo, pakavimo, gabenimo ar laikymo) tampa pati ar jos dariniai tokių maisto produktų sudėtine dalimi.
Maisto priedai - tai yra medžiagos, kurios tikslingai dedamos į maistą gamybinio proceso metu ir suteikia maistui pageidautinų technologinių arba juslinių savybių. Jie turi E numerį (E numeris – maisto priedo numeris pagal EEB numeraciją).
Maisto priedai klasifikuojami:
Dažikliai;
Konservantai;
Antioksidatoriai;
Skonį bei aromatą stiprinančios medžiagos;
Saldikliai;
Emulsikliai ir stabilizatoriai;
Tirštikliai;
Skaidrikliai;
Antiflomengai;
Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos.
Dažiklis – medžiaga, suteikianti maisto produktui spalvą ar ją atgaivinanti, turinti natūralių maisto produktų sudėtinių dalių.
Dažikliu laikomas preparatas, gautas iš maisto produktų ir kitų natūralių žaliavų fizikiniu ir/ar cheminiu būdu išgaunant pigmentus su atitinkamomis maistinėmis, ar aromatinėmis sudėtinėmis dalimis.
Maistą dažančios medžiagos yra naudojamos tais atvejais, kai:
maisto produktas neturi spalvos (pvz., karamelė, ledinukai);
maisto produkto spalva prarandama jo perdirbimo metu (pvz., virtos dešros);
maisto produkto spalva skiriasi priklausomai nuo metų laiko ir geografinės padėties;
maisto produktų pagražinimui. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2009-01-07
DalykasKokybės vadybos referatas
KategorijaVadyba >  Kokybės vadyba
TipasReferatai
Apimtis15 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis24.75 KB
AutoriusInga
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2008 m
Klasė/kursas3
Mokytojas/DėstytojasGedvilas
Švietimo institucijaŽemaitijos kolegija
FakultetasRietavo vadybos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word maisto priedai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 15 puslapių 
  • Žemaitijos kolegija / 3 Klasė/kursas
  • Gedvilas
  • 2008 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą